Pyöröhaihdutinta eli rotavaporia voidaan käyttää monissa eri prosesseissa niin tutkimuksen, tuotekehityksen kuin oppilaitostenkin tarpeissa. Pyöröhaihduttimia on olemassa laboratoriomittakaavaan, kuten myös teollisuusmittakaavaan. Kaikkia käyttäjiä yhdistää halu prosessin optimointiin – ei haluta, että aika haihtuu liuottimen jäädessä väärään kolviin.

Haihdutusprosessia voidaan optimoida muutamilla käytännön toimilla, esimerkiksi ottamalla suurempi kolvi käyttöön tai kiinnittämällä huomiota haihdutuskolvin pyöritysnopeuteen. Kaikkein eniten huomiota kannattaa kuitenkin kiinnittää lämpötiloihin. Sitä varten on muistisääntö: Δ20 sääntö. Tämä pätee erityisesti laboratoriorotavaporeihin.

Miten lämpötilat kannattaa säätää, että haihdutusprosessi sujuisi mahdollisimman mutkattomasti? Ensimmäiseksi kiinnitetään huomiota haihdutettavaan liuottimeen ja sen kiehumispisteeseen tietyssä paineessa.

Esimerkkinä etanoli.delta20 rule
102 mbar:ssa etanolin höyryn lämpötila on +30 °C. Kun liuottimen haihduttamiseksi tarvittava vakuumi sekä höyryn lämpötila ovat tiedossa, lasketaan altaan ja kondensorin lämpötilat. Laskemiseen käytetään kahdenkymmenen asteen lämpötilaeroa - eli altaan lämpötila säädetään +50 °C, joka on 20 astetta höyryn lämpötilaa enemmän ja kondensori jäähdyttämään +10 °C, joka on 20 astetta höyryn lämpötilaa vähemmän.

Lämpötilojen säätäminen on tehty helpoksi, kun käytössä on I-300 tai I-300Pro-ohjain, josta löytyy liuotinkirjasto. Se on näppärä apu myös, kun ensimmäistä haihdutusta aloitetaan. Jos jäähdytys tai lämmitys eivät ole vielä riittävällä tasolla, systeemi osaa itse säätää parametrejä (vakuumia) optimaalisen haihtumisen takaamiseksi heti startista.

 

Kiinnostuitko ja haluaisit lisätietoa?

Ota yhteyttä: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.