Kesälomakausi 2021 on käsillä 

Vuoden ensimmäinen puolisko alkaa olla täyttymässä ja kesälomakausi 2021 käsillä. Tapaamisia liittyen laboratoriotoimintojen kehittämiseen on tehty tiiviisti verkon yli ja on havaittu selkeästi, että videon käyttö on kasvanut selvästi. Kesäloman jälkeen nähdään miten rokottaminen puree ja voidaanko laitehankinnoista käydä keskusteluja paikanpäällä kasvotusten. Teams:n käyttö tulee kuitenkin jäämään osana rutiineja. Tykirjan tyttminen nytteen kirjaaminen

GWB on järjestänyt kuluvan vuoden aikana lukuisia verkkotapahtumia, webinaareja, liittyen erilaisiin analyyttisiin tekniikoihin aina pH:n mittaamisesta Leab Labiin. Niihin on osallistunut satoja ihmisiä ja niistä saatu palaute on ollut erittäin positiivista. Sen vuoksi jatkamme jälleen tapahtumien järjestämistä jälleen ensi syksynä. 

Laboratorio – osa tuotantoa, osa tuotekehitystä 

GWB:n keskeisinä teemoina on ollut näytteenkäsittely ja analytiikka. Niiden täydellinen hallinta on erittäin tärkeä osa koko analyysin työnkulkua. Erityisesti se tulee esille, kun analyysien tulosten perusteella ohjataan tuotantoa tai vapautetaan tuotteet myyntiin. Voidaan sanoa, että laboratorio on olennainen osa tuotantoa ja itse tuotetta – ilman laboratorion analyysitodistusta ei ole tuotetta, joka toimitetaan asiakkaalle.

Tuotekehitystä osana yrityksen toimintaa tulee pohtia hieman toisesta vinkkelistä. Tuotekehitys toimii yrityksen tulevaisuuden turvaajana. R&D:ssä voidaan kehittää jo olemassa olevaa tuotetta ominaisuuksiltaan entistä paremmaksi tai kilpailukykyisemmäksi. Toisaalta se toimii kokonaan uusieNytetiedon kirjaaminenn tuotteiden kehittäjänä. Yritys, joka tuottaa jatkuvasti uusia ratkaisuja, pysyy paremmin globaalin kilpailun aallonharjalla. 

Molemmissa yksiköissä analyysituloksiin tulee luottaa. Menetelmät tulee olla validoituja ja laitteet tulee toimia oikein. Lisäksi laitteita tulee osata käyttää oikein. Jatkuvaan kouluttautumiseen tulee varata resursseja. Laitteiden liittäminen mittausturvasopimukseen on erittäin hyvä ratkaisu. Kun laitteita huolletaan säännöllisesti varmistetaan niiden toimivuus pitkällä aikavälillä. Lisäksi voimassa olevat laatujärjestelmät vaativat laitteiden ylläpitoa ja sen dokumentointia. Mittausturvasopimuksessa oleville laitteille voidaan järjestää myös räätälöityä koulutusta. 

Laiteinvestointi nyt – investointi tulevaisuuteen 

Tällä hetkellä maailman taloutta elvytetään erittäin voimakkaasti, minkä vuoksi toimintojen parantamiseen kannattaa investoida juuri nyt. Monet laitteet ovat jo nyt 10-20 vuotta vanhoja. Vaikka ne tuntuvat toimivan, eivät ne välttämättä ole enää tämän päivän vaatimusten tasolla, varsinkaan tietotAutomaattinen punnitus jauhe nesteeknisellä tasolla. Laboratorion tehoja saadaan helposti nostettua uuden teknologian avulla. 

Uutta teknologiaa - Laatua, jouhevuutta ja työn tekemisen mielekkyyttä

Laboratoriolaitteiden digitaalisuus on laajentunut valtavasti viime vuosien aikana. Laitteiden tuloksia viedään järjestelmiin joko manuaalisesti tai automaattisesti. Paperiton laboratorio on jo käytössä. Usein se on kuitenkin vaatinut lukuisten tietokoneiden hankkimista laboratorioon. Hankalaa se on erityisesti IT-osaston kannalta, kun käyttöjärjestelmiä tulee päivittää aika ajoin. Toisaalta laboratoriopöytäpinta-ala on myös rajallinen eikä PC mahdu laboratoriopöydälle. 

Laitteiden käytönseuranta on vielä hyvin manuaalista - asia, joka ei ole arvoa tuottavaa työtä. Sen automatisointi vapauttaa huomattavasti resursseja tuottavaan työhön. 

Uuden teknologian käyttöönotto on kuitenkin vain tahdosta kiinni, nimittäinLean lab LabX käytössä on jo toimiva systeemi, jonka avulla saadaan haltuun lähes 100 %:sti sekä laitteiden käyttöön liittyvä tieto sekä itse analyysidata. Mettler Toledon LabX-ohjelman avulla saavutetaan huomattavia resurssisäästöjä. Punnitus ja vaa'an jouheva käyttö, pH-mittauksen automatisointi, UV/VIS-spektroskopia ja titrauksen entistä parempi hallinta sekä harvinaisemmat sulamispisteen, Brix-arvon ja tiheyden määritys on helppo nostaa tämän päivän tasolle. 

Syksy – uuden alku 

Tulemme järjestämään syyskaudella suosituimpia verkkotapahtumia liittyen laboratorioanalytiikkaan. Seuraa GWB:n koulutussivuja täältä. Mikäli sinua kiinnostaa laboratoriotoimintojen kehittäminen, nyt on hyvä aika toimintaan. Ota meihin yhteyttä Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. ja istutaan alas yhdessä sekä arvioidaan mahdollisuuksia vuodelle 2022. 

Mukavaa alkavaa kesää 2021