Suomessa on lukuisia laboratorioita, joissa analysoidaan erilaisia asioita ja analysaattoreita on teollisuudessa ja tutkimuslaitoksissa sekä palvelulaboratorioissa ja sairaaloissa. Uudet ja innovatiiviset tuotteet perustuvat tuotekehitykseen, jonka perustana on laboratorioanalyysit. Niiden perusteella tehdään muutoksia tuotteisiin ja prosesseihin sekä tehdään suuriakin päätöksiä liittyen projektin eteenpäin viemiseen tai lopettamiseen. 

Mieti, mikäli tutkimuksissa käytetyt laitteet eivät olisikaan kunnossa. Onko ne kalibroitu ja huollettu säännöllisesti ja osataanko niitä käyttää oikein. Analyysit ovat vain pieni osa tuotteen elinkaarta, mutta sitäkin tärkeämpi. Itse analyysiprosessi saattaa olla hyvinkin lyhyt, yksi pH-mittaus tai se voi sisältää monia vaiheita näytteenjakamisesta ja –jauhamisesta analysointiin. Yksi asia pH-mittauksen lisäksi yhdistää Suomen laboratorioita: lähes kaikissa pipetoidaan. 

Pipettiä käytetään nesteeRainin E monikanavan annosteluun ja tarvittava tarkkuus vaihtelee hyvin paljon. Sinä, joka käytät pipettiä vain karkeaa nesteensiirtämiseen, voit jättää tämän lukemisen tähän. Sen sijaan, jos pipetointia oikeasti käytetään kvantitatiivisen analyysiin ja ergonomia ovat sydäntä lähellä, jatka vain lukemista.  

Ergonomia ja työn tekemisen mielekkyyteen vaikuttaa oleellisesti käytettyjen välineiden toimivuus ja helppokäyttöisyys. Pipetointi on loppujen lopuksi hyvinkin vaativaa työtä, kuten marjojen poimiminen. Kuka meistä jaksaa olla metsässä poimimassa kahdeksan tuntia mustikoita? Pipetoijan käteen kohdistuu pipetoitaessa suuri rasitus, jota voidaan lieventää uusilla, ergonomisilla pipeteillä sekä taukojumpalla. Taukojumppaan löydät internetistä lukemattomia oppaita, mutta seuraavassa käsitellään pipetin mahdollisuuksia entistä parempaan työskentelytapaan. Kun työ sujuu, on laatukin taatusti parempaa. 

RAININ-pipeteissä voidRainin Pipetti kaksi kttaan käyttää LTS-kärkiä, jotka kiinnittyvät pipettiin erittäin helposti ainutlaatuisen rakenteen ansiosta. Siinä on erittäin pieni kontaktipinta pipettiin sekä ns. Positive stop -pysäyttämään pipetin liikkeen kärjessä. Kärkien helppo kiinnittäminen korostuu varsinkin, kun käytetään monikanavapipettejä. Kaikille on tuttu tilanne, kun kärkien kiinnittämisen jälkeen, ne vielä varmistetaan erikseen. Tämä on harmillista ja aikaa vievää puuhaa. Juuri sitä työtä, jolla ei ole arvoa, kun ajatellaan Lean Lab-toimintoja. Monikanavapipetissä kärjet menevät jämptisti paikoilleen.  Rainin Monikanava ksi

Kun kärjet menevät helposti kiinni, lähtevät ne myös helposti irti. Tämä peukalolla tehtävä liike vaatii kaikkein eniten voimaa pipetoitaessa - peukalon lihas on kovilla. 

Suuri peukaloa rasittava toiminta on nesteen sekoittaminen esim. kuoppalevyllä. Tämä kättä rasittava toiminto on erittäin helppo muuttaa käyttämällä elektronisia pipettejä, joihin voidaan ohjelmoida sekoitus tietyllä tilavuudella ja nopeudella sekä tarvittavalla määrällä toistoja. Yksinkertainen tapa ehkäistä työperäistä vammaa. 

Varsinkin 96-kuoppalevyanalytiikassa on puoliautomaattisen pipetointisysteemin käyttö perusteltua. Siinä saadaan suoritettua multipipetointi tarkasti ja toistettavasti. 

Pipetoinnin oikeellisuus ja tarkkuus riippuu karkeasti sanottuna kahdesta asiasta - käyttäjästä ja pipetin toimivuudesta. Pipetoinnin käsiala on pitkään puhututtanut laboratoriossa. Se riippuu henkilön tavasta pipetoida ja sitä kompensoidaan säätämällä pipettiä omaan pipetointitapaan sopivaksi. Huomioitava asia on kuitenkin se, että pipetointi ei ole yhtä tarkkaa koko pipetin tilavuudella. Lisäksi tärkeää on, että toinen henkilö ei käyttäisi tätä pipettiä. 

Toinen lähestymistapa on harjoitella oikea pipetointitapa ja ylläpitää sitä jatkuvalla harjoittelulla. Rainin Smartcheck

Pipetin toimivuus tulisi varmistaa säännöllisellä kalibroinnilla. Usein pipetti kalibroidaan kerran vuodessa ja tarkastetaan esim. kolmen kuukauden välein. Pipetti on kuitenkin erittäin herkkä kolhuille ja sen toiminta saattaa muuttua esim. lattialle tipahtamisen jälkeen. Millainen toimintatapa on sinun yrityksessä, mikäli pipetti tipahtaa lattialle? Siihen ei päde viiden sekunnin sääntö vaan se on saattanut vioittua. Toiminnan tarkastamiseen ei välttämättä tarvita raskasta kalibrointia vaan nopea tarkastus. Se on erittäin helppo suorittaa Mettler Toledon SmartCheck –laitteella. Sen avulla pipetti on tarkastettu 60 sekunnissa 

Katso tämä video SmartCheck

Ota meihin yhteyttä mikäli oikeellinen pipetointi kiinnostaa sinua Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.